ROTI
(Bahan A)
1 KG Tepung
200G gula Kastor
30g Yis Kering
20G Bread Improver(serbuk penaik)
1 sudu teh Garam
(Bahan B)
2 Biji Telur
250ML AIR SEJUK ( PETI SEJUK)
20g Softener(serbuk)
1/2 Cawan Susu Pekat Manis
(Bahan C)
120G Shortening / mentega ( lemak sayuran)
CARA-CARANYA :
1. Sukat 1 kg tepung
2.Campurkan semua bahan A
3.Campurkan semua bahan B(bekas lain)
4.Campurkan bahan A dan bahan B..
5. AKHIR SEKALI SHORTENING
6.Uli menggunakan mixer sehingga semua bahan tadi apabila ditarik tidak putus(sama macam buat roti canai)
7.Bentukkan adunan menjadi bulat
8.Tunggu sehingga kembang(1/2 jam)
9.Biar sampai kembang pada suhu bilik ( 1/2 jam jika cuaca redup..15minit jika cuaca panas)
10.Bakar selama 15minit ..suhu 180 darjah celcius..api atas bawah..
SELAMAT MENCUBA SEMUA..
No comments:
Post a Comment