Saturday, May 14, 2011

BEN ASHAARI UCAP SELAMAT HARI GURU


BEN ASHAARI UCAP SELAMAT HARI GURU

Assalam..tq abang ben sebab buat segmen ni. best sangat dan terharu...disini saya perincikan sejarah akademik saya :

Sekolah Rendah : SK Batu Laut(1988-1993)
Sekolah Menengah :SMK Batu Laut(1994-1998)
Maktab : Maktab Perguruan Perempuan Melayu Melaka
(Diploma Perguruan Malaysia Pengajian Matematik dan Pengajian Melayu)(1999-2002)
Universiti :Open Universiti Malaysia
(Ijazah Sarjana Muda Pendidikan dalam Matematik dengan kepujian) (2006-2009)

Guru yang masih saya ingat banyak, nak tahu kenapa? sebabnya saya mengajar di sekolah rendah yang mana saya bersekolah dahulu...hampir separuh cikgu saya masih lagi mengajar disitu...dan yang buat saya ingat pada mereka :

Cikgu Azmi : Guru kelas saya tahun 3 dan 5...dia suka rotan kalau tak hafal sifir
Cikgu Azizah : Dia bercinta dan berkahwin dengan Cikgu saya juga Cikgu Roslan
Cikgu Norsiah : Guru yang paling banyak berjasa memperkenalkan abjad A,B,C dan 1,2,3..


Sedikit kenangan saya sebagai seorang guru. Nak cerita semua macam banyak kan. Kita ambik yang terkesan dihati sahajalah ye..Mengajar Matematik, subjek yang budak memang tak suka adalah suatu tanggungjawab yang berat. Saya pernah halau budak keluar dari kelas kerana dayatumpu yang kurnag dalam kelas dan leka benda lain.Halau sebab dia tak mahu belajar, bila tak belajar dia tak lulus. Kesannya..daripada matematik dapat E...UPSR dia lulus matematik. Pengalaman lain, mengajar di sekolah kampung, budak- budak rajin beri kita makanan /buah-buahan. pernah ada yang bawakkan buah durian ke sekolah. Apalagi meradak-radak(kata orang melaka) satu sekolah. Paling best hari gurulah..for sure hadiah banyak kan. Alhamdullillah walau kita marah, maki dia..mereka ingat kita dan paling buat kita sayu hati..bila budak-budak yang kita ajar berjaya menjadi insan yang berguna. Pelajar-pelajar kelas hujung biasanya akan lebih ingat dan mengenang jasa guru berbanding yang pandai. Nampak sahaja cikgu diluar mesti mereka tegur dan menyapa.


15 comments:

Haris Kaito said...

dari blog abg Ben...
jom singgah blog sy...
follow lebih baik...he3...

JOM TERJAH SINI!

sayangku said...

selamat hari guru :)

http://sayangku-lover.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-ucap-selamat-hari-guru.html

blackroses said...

wokey..selamat hari guru semua

Gen2Merah said...

bertandang dr Blog en Ben. salam Ukhuwah

Salam Hari Guru 2011 ye....

http://gen2merah.blogspot.com/2011/05/segmen-ben-ashaari-ucap-selamat-hari.html

solomolo said...

singgah dari segmen Abg Ben...
selamat hari sabtu !~
dan selamat hari guru !!~

blackroses said...

tq gemmerah dan solomolo

.::Nuruljannah::. said...

selamat hari guru sis =)

blackroses said...

TQ JANNAH

|| A Lady Named .. Yantiey || said...

Hi,Singgah dr Blog BA n Follow

blackroses said...

tq yantiey

pearl jade said...

kak.akk ngjar kt batu laut ek?
skola seri lanang 2 kt kelanang,banting..hehe

blackroses said...

aa pearl...wakakaka..jumpa kat blog plak kita ek

cieda koike said...

selamat hari guru kepada guru dari bakal guru..hehehe :)

singgah dr blog abg ben :)

Awangku Johan said...

salam ziarah dan salam perkenalan cikgu dari laman blog abg ben.. saya follo blog cikgu ni yaa... Ada masa mai la singgah n follow la sekali blog saya cgu Awang yang tak seberapa ni... Huhuhu

blackroses said...

tq cieda