Thursday, June 30, 2011

SPONTANEOUS THURSDAY #2

7 comments


"MENCARI DAMAIMU ILAHI"






Wednesday, June 29, 2011

WORDLESS WEDNESDAY #2

2 comments


Saturday, June 25, 2011

SEGMEN:" Bang , jom g jalan jalan "

21 comments

Assalam..ni segmen kedua Ben Ashaari aku join..siapa nak join sila KLIK SINI
  1. Letak banner BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk : " Bang , jom g jalan jalan " dan linkkan ke entri ini (bagi yang tak camana nak buat , tengok contoh rakan rakan yang dah buat dan hantar )


HARAPAN WANITA KEPADA LELAKI

8 comments

ASSALAM...semua wanita pasti inginkan sesuatau dari seorang lelaki..tetapi berapa ramai lelaki mampu penuhinya. Demi Allah entri ini tiada niat diskriminasi terhadap lelaki..just nak share..walaupun ini syaa ambil dari blog Qamaqarma....memang inilah apa yang semua perempuan/wanita/gadis/isteri... fikirkan ..renung-renungkanlah...



1)"Lelaki yang sayangkan kanak-kanak lelaki paling menarik."

2)"Kami suka lelaki yang tahu membuat kerja.Kalau ada barang yang perlu dibaiki atau dibetulkan,dia tahu membaikinya sendiri tanpa mengupah/menyuruh orang lain."

3)"Jangan tipu kami tentang apa-apa pun.Anda perlu berusaha untuk mendapatkan kepercayaan dan penghargaan dari kami.Sekali anda melakukan kesilapan,ianya amat sukar untuk diperbetulkan kembali."

4)"Sekiranya anda mahu menipu kami,lebih baik anda putuskan hubungan saja."

5)"Tandanya anda telah menipu kami apabila anda mula membuat sesuatu secara sembunyi-sembunyi seperti bertelefon,bersms dibelakang kami.Jika tak mahu kami sakit hati,jangan buat!"

6)"Kalau pun kami kadang-kadang cepat cemburu melihat anda memberikan perhatian kepada wanita lain,tak bermakna kami ni tak ada hati perut.Tetapi kami kadang-kadang perlu keyakinan dari lelaki yang kami sayang bahawa kami juga bererti buatnya walaupun kami tak secantik model."

7)"Kami sebenarnya suka lelaki romantik.Kami suka jika diberikan bunga,coklat,pakaian dalam yang seksi atau pun surat cinta berisi madah dan kata-kata manis."

8)"Kami memang punya emosi yang tak menentu,sukar anda fahami.Kami memang tak boleh nak gembira sepanjang masa.Kan hati kami mudah tersentuh,tentulah kadang-kadang ada perkara yang membuat kami sedih.Jadi biasakanlah diri anda."

9)"Perkara yang paling menarik anda buat adalah jika anda memasak atau mencuci pinggan mangkuk untuk kami.Lelaki yang tak kekok didapur lelaki menawan tau."

10)"Anda fikir kami meluat,jengkel atau marah kalau menerima sms berunsur lucah.Sebenarnya tidak.Tapi jika ianya dari orang yang kami sayang saja."

11)"Anda pasti terkejut besar kiranya anda tahu berapa banyak dan berapa kerap kami fikirkan tentang seks."

12)"Jangan anggap kami terlalu lemah kiranya kami meminta pertolongan anda melakukan kerja kami.Sebenarnya kami cuma nak tahu yang kami penting atau tidak disisi anda."

13)"Kami suka jika dilayan dengan baik sebagai seorang wanita.Walaupun tidak seperti ratu,sekurang-kurang jika kami masakkan anda makanan,pujilah sikit dan ceritakan pada kami jika anda menyukainya.Perhatian yang anda berikan kepada perkara-perkara kecil seperti tolong bukakan pintu kereta untuk kami,amat kami sukai dan hargai."

14)"Pasal nasihat kami kadangkala ada pro dan kontra sedikit.Bukan kami tidak suka anda memberi kami nasihat,tetapi kalau kami mahukan nasihat anda tentang apa-apa kami sendiri akan minta.Kadang-kadang kami lebih suka anda mengikut saja apa yang kami buat tanpa membantah."

15)"Kami memang sukakan hadiah.Tapi tak semestinya mesti yang mahal dan berharga.Hadiah yang murah seperti kad ucapan pun sama istimewanya bagi kami.Kad ucapan cinta/surat cinta yang kami dapat biasanya kami simpan dan akan sentiasa membacanya kembali."

RUJUKAN/SUMBER:QAMAQARMA

Friday, June 24, 2011

MAHARAJALAWAK TERBAIK MINGGU 1-MINGGU 12

0 comments
Assalam..seperti yang kita ketahui, malam ini adalah MAHARAJALAWAK AKHIR. Mesti antara kita ada pilihan sendiri kan nak sokong mana. Bagi aku Tiga kumpulan besar yang nampak sengit persainagannya adalah SEPAH, JOZAN DAN JAMBU. Tiga kumpulan ini nampak konsisten dari minggu pertama sehinggalah minggu ke -12. Berbanding NABIL yang single. Masing-masing ada kekuatan tersendiri dan peminat tersendiri. Apa kata kita ramalkan tempat -1 hingga ke-3..kalau aku aku ramalkan :

Johan:
Jozan

Naib Johan :
Sepah

Ketiga :
Jambu

Keempat:
Nabil

Ramalan ini sekiranya mereka masing-masing tida tergelicik atau tersasar persembahannya ataupun tidak ada yang tiba-tiba buat sesuatau yang luarbiasa...apapun kita tunggu juga malam ni. Korang punya ramalan pulak macammana?jom share..

Dibawah ini aku kongsikan sedutan beberapa persembahan yang aku boleh kasi thumbs up kepada mereka..paling bestlah pada aku..ornag lain tak tahulah....


MINGGU KE-12, JAMBU


MINGGU KE-10, SEPAH


MINGGU KE-11, JOZAN


MINGGU KE -3 MUZIKAL, JOZAN

MINGGU KE-3 MUZIKAL, NABIL



Thursday, June 23, 2011

Spontaneous Thursday #1

12 comments



'AKU TANPA CINTAMU
BAGAIKAN LAYANG - LAYANG TERPUTUS TALINYA'



Wednesday, June 22, 2011

WORDLESS WEDNESDAY #1

20 comments

GAMBAR EHSAN GOOGLES..

Assalam...hari ni first time aku buat entri wordless wednesday..

SIAPA PENGASAS WORDLESS WEDNESDAY NI YE?AKU NAK BUAT ENTRI KHAS UNTUK DIA

APA ITU WORDLESS WEDNESDAY?
kami lebih suka memanggil ia sebagai aktiviti dimana setiap hari rabu blogger akan post di blog mereka Gambar tanpa meletakkan apa-apa caption, explanation, tajuk yang merujuk kepada gambar tersebut, just post Gambar sahaja
sebagai contoh tajuk entry, jika rabu depan merupakan entry pertama korang just letak
"#1 Wordless Wednesday" or "Wordless Wednesday #1"

nak tahu lebih lanjut tetang ww ni SILA KLIK SINI

Monday, June 20, 2011

TUTORIAL SAYS.COM: MEMANTAU AHLI PASIF

7 comments
Assalam..kalau orang yang dah ada blog tak ada masalah kot nak register SAYS.COM ni...tapi sebab benda ni untuk facebook so ramai yang tak tahu nak guna..aku baru je join semalam..dah earning rm8.0 latestlah ni..alhamdullillah..siapa nak beri kan. sikit-sikit lama jadi bukit..tapi aku kaji juga benda ni sendiri..apabila tengok ramai yang dah jadi members..tapi kenapa earning aku sikit..so inilah hasil kajian tu(fokus pada step4 untuk kenapa earning sikit sedangkan members ramai?)

STEPS 1 :
Klik link ni ---> http://says.my/ziana81/invite

STEPS 2:
Klik sign in says.com kat tempat yang saya tunjukkan dalam gambar di bawah ni

STEPS 3:
Macammana says.com earning..ada 2 cara :
1. dengan invite kawan-kawan : setiap ornag yang join dan selepas ornag tu earning kita akan dapat rm1.00
2.share iklan says.com : steps
2.1 klik rewards
2.2 nampak tak senarai iklan banyak-banyak bawak ni..nampak tak share this tu.klik situ..


STEPS 3 :
Klik post to facebook
maka iklan ni akan masuk ke facebook...bagi setiap ornag yang klik iklan ni..kita akan earning rm0.20..


STEPS 4:
Ramai yang akan klik link-link kita, tetapi sejauh mana mereka ni menyumbang earning kita. Di bawah ini ada 3 group members kita..
1. gambar hanya ada simbol thick: Ini mereka dah daftar selengkapnya tapi belum earning
2.gambar tanpa simbol :mereka ini just daftar je..tanpa buat apa-apa lagi
3.gambar dengan simbol duit dan thick:yang ni yang kita nak...mereka ini telah earning, mereka ini yang menyumbang rm1.00 kepada kita..

so pantaulah members anda..kalau mereka belum sempurna ..inbox mereka

oo..mana nak tengok ni kan..KLIK PADA PROFILE ek


MENANG HADIAH BERTUAH DARI 'APPLE PINK BOW GA'

4 comments

Assalam..hari tu saya ada join GA APPLE PINK BOW..tak sangkaadmin tambah 14 kategori dan pilih 14 link terbaik yang tolong promote blog dia. Salah satu cara yang aku bantu masukkan Apple Pink Bow dalam bloglist aku..share GA dia dalam group -group blog. Tak sangka effort aku dipandang. Terima kasih Apple Pink Bow..I love you. Boleh tengok bawah ni bukti kemenangan aku yang secara tidak langsung itu.heheheh.


Ini kemenangan pertamalah sepanjang join GA...suka sangat walaupun bukan hadiah utama kan..


Sunday, June 19, 2011

KOREAN MAKEUP

0 comments



Assalam..sebelum ni aku ada share arabian makeup kan, so kali ni korena makeup pulak..tengok perempuan korea. cantik kan.So ,kalau nak tahu macammana kulit diorang cantik selepas dimakeup. tengok video atas ni. Video ni ada tunjukkan makeup yang mereka gunakan dan bagaimana stepnya..selamat mencuba



"Mega Bloglist Umar Faruq"

6 comments

Assalam..sewaktu blogwalking ke blog SYEPULL... aku terjumpa ni...so aku joinlah..
Sesiapa yang nak join..SILA KLIK SINI

Syarat mega bloglist :

Buat entri bertajuk : "Mega Bloglist Umar Faruq" dan linkkan ke entri ini..
Letak header blog UMAR
Paste link entri korang tu kat bahagian komen di Umar punya post paling lewat 26 June 2011..

CITYVILLE TERBAIK DARI BANDAR

5 comments

Assalam..lama dah tak buat entri games. hehehhe..siapa yang main games ni kat facebook mesti kenalkan..

CITYVILLE

yehaa..games ni kira 3 in 1 lah dari games-games yang lain..ada ladang+ada pekan+ada kilang..lebih kurang macam gabungan farmville+social city+happy island...tak perlu main banyak games sini dah lengkap semua..

tentang games ni aku dah sampai level 68..banyak jugalah neighbour..lebih 60 orang..apakah maknanya tu?ramai orang main games ni..ada juga yang aku tak add sebagai jiran..wohooo...

APAKAH BESTNYERR

Bagi aku biasa jerlah..kumpul duit beli bangunan, rumah, kedai..tanam pokok supaya dapat barang dna bekalkan kepada kedai-kedai. Bina pelabuhan untuk dpaatkan barang-barnag. Games ni kalau rajin cepat uplah..lagi-lagi kalau rajin visite jiran..

yang boleh try..ce cuba ce cuba//

CINTA KRISTAL

4 comments


Kenapa dengan lagu ni..lagu ni memang menggila macam ceritanya. aduss..tangkap lelehlah. sedap gila lagu ni

Sinar matamu bagai api menyambar
Haruskah engkau dan aku sama
Bara restu cintamu aku terpandang
Oleh pancaran demi cinta kristal

Kini aku terlontar ke dasar cintamu suci
Kini aku mengenal akan kepastian
Agungnya cintamu
Hangat membakar panas membara

Mentari cintaku ini jangan dipadamkan
Jika terpadam fanalah harapan

Kasih tunjukkan aku murni cintamu kasih
Biar aku ilhamkan akan kesucian
Kasih dan cintamu
Terus memancar terus membara

Jangan padamkan mentari cinta
Jangan padamkan demi cinta kristal
Bawa ku pulang ( 3X )



Saturday, June 18, 2011

SEGMEN : Bila Rindu...............

6 comments

Assalam..masa tengah jalan-jalan blogwalking ke blog PENDAMBAMAWAR..so saya terjumpa segmen dari EZZAHSAMSUDIN..

Bila rindu jemariku akan laju berlagu di papan keyboard. melakarkan aksara-aksara kerinduan..seperti puisi di bawah ini yang ku untaikan khusus buat suami tercinta apabila pertama kali sepanjang kami berkahwin dia diarahkan berkursus...

Sayangku...
tidak pernah tergambar hidupku
walau sedetik tanpamu
tingkah tak keruan
lagu tak beralun
sendu tak berteman.

Sayangku....
tak pernah terlintas di sudut kerinduan ini
ada hari tanpamu
ada hari hening bertamu
ada hari awan mendung berteduh
sepi dan kosong

Sayangku...
sungguh aku ..
tak terjangkau akalku
jika kau pergi sebelumku


Dan syaratnya pula.. Sila baca di bawah yer :

Letak header eza dan buat satu entry pasal SEGMEN: Bila Rindu ..
Postkan link kat ruangan komen ..
Jangan lupa follow eza.. Boleh ker camtuh ?? .. Follow laa senang sebab eza update dari blog eza sahaja...
Tag laa kat sapa2.. Paling min pun seorang.. Pastikan dia tahu yer..
Jangan lupa like post eza nie yer... TQ ..
Tarikh tutup 19/7/2011 ..
Segmen nie akan terbatal kalau kurang dari 8 orang yang join.. So, invite laa ramai2 yer... Lagi ramai, lagi meriah ...

Pasal hadiahnya pula... Eza masih mencari hadiah yang sesuai... Mungkin dalam linkungan RM100 atau lebih.. InsyaAllah ..

Mas Ahmad Safwan Ajak Masuk BLOGLIST

2 comments

Mas Ahmad Safwan , bloglist , mas ahmad , safwan , list blog

Assalam...semalam ada terbaca MAS AHMAD SAFWAN NAK BUAT BLOGLIST..so hari ni masa blogwalking ternampak di blog INVASION PLAN..

so sayapun joinler...

KENAPA SAYA NAK JOIN?

Sajerlah kan nak melayarkan sayap.dengan harapan akan memperolehi lebih ramai kawan, followers dan pembaca di blog saya..sekian...(alasan yang jujur lagi tulus dari sanubari)

SYARAT MUDAH UNTUK JOIN.

.simple dan mudah :

  • FOLLOW blog Mas Ahmad Safwan , kalau taknak takpe , tiada paksaan.
  • LIKE page Mas Ahmad Safwan , click like dekat sidebar
  • TAJUK entry anda : Mas Ahmad Safwan Ajak Masuk BLOGLIST
  • COPY banner diatas dan letak pada top entry anda dan pastikan link banner tu redirect ke post mas
  • ENTRY anda pula cerita laa KENAPA nak join mas punya blog ,
  • TAG laa pada kenalan anda , taknak tag takpe
  • LINK entry anda ke post mas nie
  • LETAK benda kat bawah ni kat post di blog mas
Nama BLOG : WARNA-WARNA KEHIDUPAN
Url BLOG :http://roziana81.blgospot.com

" BLOG WALKING BESAR-BESARAN !! "

10 comments

JOIN SEGMEN LAGI....
Kali ni join zippo punya pulak...
nak cerita sikittentang kekuatan blog saya..saya suka bahasa. penulisna puisi. Puisi ni macam dah jadi makanan saya. Tapi kalau saya nak tulis puisi je semata mesti ornag boring kan..so saya pelbagaikanlah penulisan dalam blog ni.

bagi yang nak join sagmen ni sila ikut panduan dibawah:-

nak join KLIK SINI
  1. Tajuk: " BLOG WALKING BESAR-BESARAN !! "
2. Copy and Paste Gambar ini di dalam Entri anda :


3. Letak Link Entri Zippo ni didalam entri anda.
4. Ceritakan serba sedikit kekuatan Blog anda...maksudnya anda pakar dalam Entri jenis macam mana?? KIRA MACAM MEMPROMOSIKAN BLOG KORANG LE NI HA
5. kalo dah siap dropkan link Entri tersebut di komen Entri Zippo ni....
6. Nak Tag Follower-follower anda yang lain pun boleh gak lagi besttttttttt..
7. Dan sesiapa yang belum Follow Zippo..kene la Follow yek..senang nak tgk Update sagmen ni muah muah

--Zippo akan senaraikan List peserta-perserta yang join sagment ni DAN selepas itu akan berlakulah aktiviti Blog Walking besar-besaran...di Ulangi, Blog Walking Besar-besaran--

RAIKAN FOLLOWERS KE'500'

5 comments



Assalam..seperti yang dijanjikan saya memang mencai followers ke '500'. dan as reward saya nak review blog dia...adik comel ni namanya fazreen azreen. Terima kasih banyak-banyak adik. Akak suka blog adik yang pinki dan cute macam tuannya.

Sedikit tentang adik comel ini..

Lebih mesra dengan panggilan 'FAZ' dan baru berusia 14 tahun. Akak suka blog adik sebab ada asmaulhusna.shoutboxpun comel-comel je..

BAGI YANG NAK MENJENGGAH ADIK COMEL NI..SILA KLIK SINI

selamat menjenggah followers comel saya

TAGS :FAZREEN AZREEN

Friday, June 17, 2011

DIPONDOK KECIL:SEMPENA HARI AYAH

11 comments

Assalam...Bagi sesiapa yang lahir sekitar tahun 80an..mesti pernah dnegar lagu ni. Apabila ada persembahan di hari kecemerlangan banyaklah pelajar atau kelas yang nyanyi lagu ini. Lagu ni memnag mengamit memori sungguh dan sayu hati mendengarnya. Aku cadang nak guna lagu ni untuk Subjek MUzik minggu depan. Kesan daripada lagu UNTUKMU IBU nyanyian Aeman juga..meleleh air mata budak-budak nangis.emo seh...takperlah ..sekurang-kurangnya medium untuk berdakwah dan penyampaian mesej sampai kepada mereka. Maknanya lagu tu terkesan di hati mereka kan. ALHAMDULLILLAH.

Sedikit tentang lagu ni..memang sedih sebab mengisahkan ayah yang telah pergi.saya turut sama sedih sebab ayah dah tiada..rindu dengan beliau..hukhukhuk

Dipondok kecil di pantai ombak
Berbuih putih beralun-alun

Disuatu hari ayah berkata
Jaga adikmu ayahkan pergi jauh
Ku pandang wajah ayah dahinya ku cium
Air mata mengalir hatiku pilu

Diam-diamlah sayang jangan menangis
Doakan ayah semoga diterima
Diam adikku sayang jangan menangis
Andai ayah gugur doakan dia syahid

Selamat berjuang ayah tercinta
Kau pergi dulu ayah ke medan juang
Ku iringi doa moga berjaya
Beroleh kemenangan demi agama Islam

Wahai abangku
Kemana ayah
Ku sayang ayah
Ku cinta ayah

Duhai adikku sayang jangan bersedih
Ayahmu pergi menyambut seruan Ilahi
Tapi ingatlah adikku pesanan ayah
Berjuang dan berkorban walau dimana jua

PadaMu Tuhan aku bermohon
Dosa ayahku minta diampunkan
Berilah rahmat bantulah ia
Untuk menegakkan agama Islam

Tajuk Nasyid : Di Pondok Kecil
Artis : Nadamurni


Wednesday, June 15, 2011

Moh Join Bloglist SembangKemas

0 comments
Saya join bloglist ni...tqlah kepada penganjur yang menganjurkan event ni
iaitu sembangkemas
Cara-cara nya mudah:


  1. Tajuk : Moh Join Bloglist SembangKemas.Copy kat sini kan senang.
  2. Letak header gua dan link kan ke blog gua.
  3. Ikut lu la nak follow ke taknak,gua tak paksa pun.
  4. Kalau boleh sila like page gua kat facebook ok?
  5. Pastu apa lagi,tinggalkan link dan jejak anda di ruangan komentasi.
  6. Tutup?Bila gua rasa cecah target gua.

TIPS ELAK PERAGUT

7 comments


Caught this with my in-car video survillance camera on 27th March 2011. The culprits, usually a motorcyclist and a pillion rider, tail the driver and smash the car window to snatch items placed inside the car. The attacks are usually launched when the car is stationary by the road side or at traffic light junctions. Ladies, armor your windows please. (NOTA INDIVIDU YANG MERAKAM AKSI INI )

Assalam..aktiviti kokurikulum petang tadi...bagi kelab pencegahan jenayah adalah melihat video ragut dan menyenaraikan perkara yang perlu dielakkan dari diragut..

Perkara yang perlu dilakukan untuk mengelakkan diragut seperti video di atas:

1) Jangan letak beg tangan di atas peha anda terutamanya di bahagian hadapan.
2) Sekiranya anda yang memandu, jangan sesekali letak beg tangan di atas tempat duduk penumpang.
3) Pasang cermin tingkap kereta kalis pecah. (kos agak mahal)
4) Jangan guna beg tangan, banyak lagi alternatif lain seperti purse yang lebih kecil dan mudah disimpan.
5) Kalau nak guna beg tangan juga, sila letak di bahagian letak kaki penumpang dan boleh guna kain untuk tutup beg tangan tersebut supaya tidak dapat dilihat. Atau boleh juga simpan di dalam bonet kereta.

p/s: beg tangan = barang berharga (laptop, handphone dan sebagainya)

sumber :EZANY

Monday, June 13, 2011

BUATMU IBU :AEMAN

6 comments
Muzik-muzik..esok nak ajar lagu ni. Harap-harap mereka(tahun 3 dan tahun 4) diornag sukaLagipun banyak mesej dalam lagu ni.
Hasil tayangan video ni banjir sekolah..meleleh air mata budak-budak ni nangis..erkk...teacher tak sengaja..sorry yer..nak kasi korang insaf sikit
Artist : Aeman

Lirik Lagu : Aeman - Buatmu Ibu

Ibu bergenang air mataku
Terbayang wajahmu yang redup sayu
Kudusnya kasih yang engkau hamparkan
Bagaikan laut yang tak bertepian

Biarpun kepahitan telah engkau rasakan
Tak pula kau merasa jemu
Mengasuh dan mendidik kami semua anakmu
Dari kecil hingga dewasa

Hidupmu kau korbankan
Biarpun dirimu yang telah terkorban
Tak dapat kubalasi akan semua ini
Semoga Tuhan memberkati kehidupanmu ibu

Ibu kau ampunilah dosaku
Andainya pernah menghiris hatimu
Restumu yang amatlah aku harapkan
Kerana disitu letak syurgaku

Tabahnya melayani kenakalan anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasihanilah Tuhan ibu yang telah melahirkan diriku
Bagaikan kasih ibu sewaktu kecilku
Moga bahgia ibu di dunia dan di akhirat sana...

Kasih sayangmu sungguh bernilai
Itulah harta yang engkau berikan
Ibu... dengarlah rintih hatiku untukmu ibu



ANDA RESAH?

4 comments


Assalamualaikum w.b.t. Tajuk di atas berbunyi anda resah? Apa kaitannya pulak dengan ayat diatas ni.Ayat diatas ini dikenali sebagai ayat seribu dinar.Ayat seribu dinar adalah ayat suci al-Quran yang dipetik dari surah Al-Talaaq ayat 2-3. Anatara khasiatnya dapat mengatasi keresahan, tetapi banyak khasiat lain..jom kita lihat di bawah ini khasiat lainnya :

1. Di baca apabila kita hendak bertawakkal terhadap sesuatu perkara.

2. Menghilangkan keresahan bila di baca di waktu resah.

3. Di baca ketika hendak menaiki kenderaan

4.Jikalau dibaca ayat ini kepada orang yang sedang sakit sebanyak 3 kali dan dihembuskan kepada si pesakit itu dan di jampi pada air sebanyak 3 kali diberi minum, insya’Allah si pesakit akan sembuh. Nak baca lebih lanjut boleh KLIK DISINI.


sumber :IBNIISMAIL


Saturday, June 11, 2011

SIAPA KETUA BIDADARI SYURGA?

8 comments

gambar ehsan en.googles

Assalamualaikum w.b.t..kehidupan di dunia ini hanyalah sementara. Yang abadi di sana jua. pernah tidak terlintas difikiran kita terutama yang telah berumah tangga, adakah kita dipertemukan lagi dengan suami kita? atau suami kita nanti di sana tidak akan berjuma dengan kita kerana telah dikerumuni oleh bidadari-bidadari syurga yang cantik-cantik belaka. Subhallah, dengan membaca petikan soal jawab di abwha ini akan menjadikan kita lebih bertakwa dan beriman kepada-Nya. Soal jawab ini saya ambil daripada sumber ERAMUSLIM. Apa yang dapat saya simpulkan secara ringkas..jika kita sebagai isteri tidak mahu bidadari lain melayan dan menghampiri suami kita di syurga kelak, maka di dunia ini perlulah kita berusaha menjadi WANITA SOLEHAH supaya di syurga kelak Allah melantik kita sebagai KETUA BIDADARI kepada suami kita.Wallahuaklam

WANITA/ISTERI SOLEHAH = KETUA BIDADARI KEPADA SUAMI DISYURGA

Assalamu'alaIkum wr. wb.

Saya seorang suami yang baru berumah tangga selama dua tahun, sudah hampir satu tahun ini saya ditinggal wafat oleh istri tercinta yang sedang hamil delapan bulan anak pertama yang sangat kami harapkan.

Pertanyaan saya, apakah ada doa khusus yang dicontohkan oleh Rasulullah saw untuk mendoakan wafat seorang istri yang sedang hamil supaya di akhrat nanti saya dapat bertemu dan berkumpul kembali bersama mereka? syukron jazakumullah.

Wassalamu'alaykum wr. wb.


Jawapan

Wa'alaikumussalam wr. wb.

Doa untuk orang yang sudah meninggal adalah sebagai berikut:

" اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ، وَعافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ، وأكْرِمْ نُزُلَهُ، وَوَسِّعْ مُدْخَلَهُ، وَاغْسِلْهُ بالمَاءِ والثَّلْجِ وَالبَرَدِ، ونَقِّهِ منَ الخَطايا كما نَقَّيْتَ الثَّوْبَ الأبْيَضَ مِنَ الدَّنَسِ، وأبْدِلْهُ دَاراً خَيْراً مِنْ دَارِهِ، وَأهْلاً خَيْراً مِنْ أهْلِهِ، وَزَوْجاً خَيْراً مِنْ زَوْجِهِ، وأدْخِلْهُ الجَنَّةَ، وأعِذْهُ مِنْ عَذَابِ القَبْرِ أو مِنْ عَذَابِ النَّارِ "

Didalam riwayat muslim lainnya disebutkan " وَقِهِ فتْنَةَ القَبْرِ وَعَذَابَ النَّارِ "

Dan apabila anda ingin menambah doa-doa lainnya yang secara khusus ditujukan untuk istri anda maka diperbolehkan bagi anda dengan menggunakan bahasa Indonesia dan berdoa sekehendak anda untuk kebaikannya di akhirat serta kebaikan anda dan keluarga yang ditinggalkannya.

Dalam hal berdoa dengan menggunakan bahasa selain arab ini maka Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah mengatakan bahwa berdoa diperbolehkan dengan menggunakan bahasa arab dan selain bahasa arab. Dan Allah swt mengetahui maksud dari orang yang berdoa dan keinginannya walaupun orang yang bersangkutan kurang baik didalam menyebutkannya. Dan Allah swt mengetahui kegaduhan suara-suara yang berdoa dengan berbagai bahasa untuk berbagai macam keperluan.” (Majmu’ al Fatawa juz XXII hal 488 – 489)

Bagaimana Keadaan Seorang Istri di Surga

Adapun jika seorang wanita meninggal sebelum dia sempat menikah dengan seorang laki-laki maka Allah lah yang menikahkannya kelak di surga dengan seorang lelaki dunia, sebagaimana sabda Rasulullah saw,”Tidaklah ada di surga seorang bujang.” (HR. Muslim). Syeikh Ibnu Utsaimin mengatakan bahwa jika seorang wanita belum menikah di dunia maka Allah swt yang menikahkannya dengan seseorang yang menyedapkan pandangan matanya di surga. Kenikmatan di surga tidaklah terbatas untuk kaum laki-laki akan tetapi untuk kaum laki-laki dan wanita dan diantara kenikmatan itu adalah pernikahan. Demikian halnya dengan seorang wanita yang meninggal dalam keadaan sudah dicerai.

Demikian pula terhadap seorang wanita yang suaminya tidak masuk surga, Syeikh Ibnu Utsaimin mengatakan bahwa seorang wanita yang masuk surga dan belum menikah atau suaminya tidak termasuk kedalam ahli surga maka jika wanita itu masuk surga dan di surga terdapat lelaki dunia yang belum menikah maka seorang dari merekalah yang menikahinya.

Adapun seorang wanita yang meninggal setelah menikah dan dia termasuk ahli surga maka di surga dia akan bersama suaminya yang menikahinya saat meninggalnya.

Adapun seorang wanita yang ditinggal suaminya terlebih dahulu kemudian ia tidak menikah lagi setelahnya hingga dia meninggal dunia maka wanita itu akan menjadi istrinya di surga.

Adapun seorang wanita yang ditinggal suaminya terlebih dahulu kemudian ia menikah lagi setelah itu maka wanita itu menjadi istri bagi suaminya yang terakhir walaupun wanita itu pernah menikah dengan beberapa laki-laki, sebagaimana sabda Rasulullah saw,”Seorang istri untuk suaminya yang terakhir.” (Silsilatu al Ahadits ash Shahihah Lil Albani) dan perkataan Hudzaifah kepada istrinya,”Jika engkau mau menjadi istriku di surga maka janganlah engkau menikah sepeninggalku. Sesungguhnya seorang istri di surga adalah untuk suaminya yang terakhir di dunia. Karena itu Allah swt mengharamkan istri-istri Nabi untuk kmenikah sepeninggal beliau saw karena mereka adalah istri-istrinya saw di surga.” (http://forum.islamstory.com)

Wallahu A’lam

Justeru marilah kita sama -sama memastikan kita dan suami sama-sama menjadi penghuni syurga agar kita ditempatkan di kalangan orang- orang yang beriman.



Thursday, June 9, 2011

DAMAI DAN CINTA ILAHI

2 comments
Subhanallah.....
apakah rasa ini
damai dan tenang sekali
Ya Allah Ya Tuhanku
tiada cinta seindah dan sehebatmu
tika dan saat ini
penyerahan jiwa dan hati hanya buatmu

Masyaallah...
ditengah kekalutan ujian yang kau berikan tuhanku
aku masih merasa tenang dan damai
apakah ini namanya 'keimanan'


Lailahaillallah...
Tiada yang layak disembah selainmu Tuhanku
Tiada yang layak kusanjung selainmu Tuhanku
Semoga matiku dalam imanmu
Semoga akhir hayatku dalam keberkatanmu


Wednesday, June 8, 2011

PIZZAS&SOSEJ ROLL HOMEMADE FOR BIRTHDAY HUBBY

8 comments
ASSALAM..HAPPY BIRTHDAY HUBBY..SO THIS IS FOR YOU
Sempena aku dah lama tak baked..so hari ni aku cadang nak masak sendiri..biasanya kami makan kat luar..makan pizza hut/kfc. Tapi apa guna ada skill tak nak guna kan..so hari ini aku pergilah beli barang-barnag untuk baked roti dan pizza. Mula-mula buat tu...terlembik.sebab adunan tu aku dah pening lama tak buat.sukatan pulak aku ingat-ingat lupa. Masa beli barnag kat tok guru aku..aku kena refresh balik cara-caranya. Masa tengah berpusing dalam mixture aku lupa lagi...wakakakakka...nak masuk air ke marjerin dulu ke telur dulu..aku call2 tak angkat plak Sifu aku ni. So aku selongkar balik resepi dalam ni....nasib ada blog..ILOVE YOU BLOG..
SO..inilah hasilnya...

SOSEJ ROLL ANA


PIZZA ANA

Selain kami makan sendiri..aku buat lebih supaya dapat hantar rumah jiran. Bukan apa sekali sekala kan apalah salahnya bertukar-tukar juadah. Hari tu akak depan dah beri kek lapis Sarawak...pernah buat pizza ni nak hantar dia tak ada...so akak sekeluarga..selamat menikmati

SEHARI TANPAMU

8 comments
Oklah..ini entri khas buat en ahbie..hari ni harijadi dia..yang ke-32..iLOVE YOU SAYANG...tahun ni tahun ke-5 kami menyulam kasih..banyak pahit maung, susah senang kami lalui bersama. Dia memang seorang yang tabah dan penyabar. Sebab tu saya sayang dia.Walaupun rumahtangga kami belu diserikan dengan tangis 'anugerah' Ilahi..namun kami bahagia. doakan rumahtangga kami kekal ke akhirnya..AMINNNN

Sayangku...

tidak pernah tergambar hidupku

walau sedetik tanpamu

tingkah tak keruan

lagu tak beralun

sendu tak berteman.


Sayangku....

tak pernah terlintas di sudut kerinduan ini

ada hari tanpamu

ada hari hening bertamu

ada hari awan mendung berteduh

sepi dan kosong


Sayangku...

sungguh aku ..

tak terjangkau akalku

jika kau pergi sebelumku


8 JUN 2011,Morib

HAPPY BIRTHDAY HUBBY



APPLE PINK BOW GIVE AWAY

2 comments
Link
Assalam...aku memqang minat dengan pink bow dari kat facebook...bila tahu dia buat GA..so aku rasa nak join...suka dengan tudung-tudung dia...aksesori tudung dia..menarik..so aku joinlah...yang lain kalau nak join macammana? boleh tengok kat bawah ni ye

Giveaway ni semua orang boleh join tau.caranya senang je,tak susah pun tapi bersyarat lah ye :)

Syarat-syarat Apple Pink Bow Giveaway :

1.Wajib follow blog Apple Pink Bow dan like fanpage Apple Pink Bow

2. Buat satu entri ringkas pasal blog Apple Pink Bow

3.Letak banner giveaway yang tertera di atas ke dalam entri anda dan sidebar atau mana-mana ruangan dalam blog anda sepanjang giveaway berlangsung.Jangan lupa link kan banner tu ke blog Apple Pink Bow

4.Tinggalkan url/link entri yg telah anda buat di ruangan comment di bawah

5.Wajib tag sekurang-kurangnya 3 orang rakan anda dan pastikan rakan anda tahu bahawa mereka telah ditag
Tarikh tutup penyertaan : Pukul 10 malam 12 Jun 2011

Pemenang akan dipilih secara random

*secara random ni bukan pakai random.org tapi random oleh APB :)

Hadiah-hadiah :

Pemenang Pertama : Hadiah yang bernilai RM60++
Pemenang Kedua : Hadiah yang bernilai RM45++
Pemenang Ketiga : Hadiah yang bernilai RM30++